Först ut att hålla sin egen lektion var Dennis. Han hade planerat en lektion där jag och de andra eleverna skulle baka chokladbollar. Han hade på egen hand bokat köket ute på HT-programmet och sett till att allt som behövdes fanns till hands den tiden som vi skulle ha lektion.

Dennis körde en genomgång i ett klassrum först. Han gick igenom premisserna för lektionen och delade in oss elever i grupper. Vi meddelades även att det fanns ett tävlingsmoment i bollbakandet – och det gick naturligtvis hem bland dessa tävlingsinriktade människor (även hos mig, vilket de som spelat sällskapsspel med mig vet…)!

Väl i köket gick magistern igenom receptet med alla ingredienser, måtten och faten som skulle användas till pärlsockrandet och serveringen. Här presenterades även tävlingsmomentet: vi skulle i grupperna skapa något av smeten som blev över efter att vi producerat några chokladbollar som vi skulle ha till avslutningsfikat. Vi fick använda oss av smeten och av de ingredienser som ingick i smeten: ”Endast er fantasi sätter stopp för vad ni skapar – kör igång!”

IMG_1614 IMG_1615

I och med tävlingsmomentet blev alla väldigt koncentrerade. Magistern gick runt mellan grupperna och kollade så att alla följde receptet och höll sig till uppgiften. Fantasin flödade i skapandet av chokladbollskonsten:

IMG_1632 IMG_1619

IMG_1614

IMG_1628

IMG_1624

IMG_1629

Magistern hade koll på tiden och såg till att vi städat efter oss. Han hade koll på grupperna och såg när vi började bli klara. Då gav han oss en sluttid för sista konstfix och när vi skulle ha städat upp efter oss. Därefter väntade fikat och prisutdelning för bästa chokladbollsskapelse… Bilden närmast ovan är det vinnande bidraget, bakat av Jesper, Louise och Jacob.

Här är magisterns egna ord efter bakning:

Medan vi fikade fick vi fylla i en utvärdering som magistern – på egen hand – utformat:

IMG_1633

Hur gick det då, utefter de mål som satts upp i uppgiften? Mycket bra! Dennis var lugn, höll instruktionen på en bra nivå som alla kunde förstå. Ingen behövde ställa frågor om själva uppgiften. Alla jobbade fokuserat unders hans överinseende och han gav oss feedback under vårt arbete. Fröken och klasskompisarna var nöjda! Bra jobbat Dennis!