Skolstarten närmar sig med stormsteg – i alla fall för mig som lärare och för en skrälldus (det är faktiskt ett ord, klicka på länken får du se!) alp-elever som ska ha lektioner eller åka på läger. Övriga får vackert vänta på den efterlängtade (?) skolstarten en vecka till.

Idag har jag haft en givande diskussion med en nybakad lärare som ville låna min ”rutin” ett tag. Hon frågade en massa bra saker, bland annat dök frågan ”Hur gör du i början på terminen?” upp i samband med att vi diskuterade planering. ”Det beror på eleverna” var mitt svar, och det gör det verkligen. Du som elev styr kanske inte VAD vi gör på lektionerna, men HUR vi gör det. Det finns en massa saker som Skolverket vill att man ska göra, men dina intressen och behov styr i väldigt hög grad hur vi ser till att du når målen. En del kanske undrar varför, och svaret på detta är enkelt: Man ska ha roligt i skolan! Det låter väl som en ganska sweet deal, eller hur?

Jag tror att samtalet med den nybakade läraren var nyttigt för oss båda – jag fick chansen att reflektera ordentligt över min – och din – verksamhet och det tror jag att alla inblandade tjänar på.

Nu har jag flyttat över HTFS11 och ALP11 till Svenska 3-fliken och 12-orna till Svenska 2 och gjort nya sidor (som väntar på bilder!) till de nya ettorna. Ett tecken på att tiden går… Men jag ser fram emot detta läsår där den nya tekniken ska få prövas ordentligt. Ett nu småflippat klassrum kanske blir helflippat vad det lider?

Välkomna till ett nytt läsår, ungar! Jag har saknat er.